Coronapandemin – Flest coronadöda per capita i Sverige – 6000 företag riskerar konkurs före stöd

Flest coronadöda per capita i Sverige
Sverige har högst antal coronadödsfall per capita i Europa under de senaste sju dagarna, enligt siffror från Ourworldindata.org, där bland andra forskare på Oxfords universitet ingår. Under denna period har i genomsnitt 6,25 dödsfall i covid-19 per miljon invånare drabbat Sverige per dag, den högsta siffran i Europa. Näst högst antal har Storbritannien med i snitt 5,75 dödsfall per miljon invånare per dag under samma sjudagarsperiod. Enligt SR:s Ekot redovisar alla länder inte covid-19-relaterade dödsfall på äldreboenden, vilket Sverige gör.

Företag riskerar konkurs före stöd
Drygt 6 000 handelsföretag riskerar att slås ut innan regeringens omställningsstöd når fram, enligt en ny undersökning från Svensk Handel. Av de företag som tappat minst 30 procent av sin försäljning svarar drygt var femte inom detaljhandeln och var tionde inom partihandeln att det är osäkert om de klarar av att vänta till den 1 juli, då omställningsstödet träder i kraft. Undersökningen visar också att 52 procent inom detaljhandel har finansieringseller likviditetsproblem. Inom partihandeln handlar det om 44 procent.

Svenskarna planerar för semester hemma – Novus: Bara 3 procent ska resa utomlands
Sommarsemestern står för dörren – då planerar en majoritet av svenskarna för en semester på hemmaplan, visar en Novus-undersökning som SVT låtit göra.
I undersökningen uppger 59 proc att de tänker stanna hemma, eller avvakta nya riktlinjer. Endast 3 proc uppger att de ska resa utomlands. Av dem är majoriteten från Västsverige och över 50. Men enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är de siffrorna för små för att dra större slutsatser.
– Men man ska inte underskatta gruppen med pensionärer som vill till sina utlandsboenden, säger han till SVT Nyheter.

Utländska medborgare är fast i Sverige – Kraftig ökning av ansökningar om visum
Många utländska medborgare har fastnat i Sverige på grund av coronakrisen, rapporterar SR Ekot. Antalet ansökningar om förlängt visum eller uppehållstillstånd för besök har ökat kraftigt, uppger Migrationsverket. Under mars och april har verket fått in 1 403 ansökningar om förlängt uppehållstillstånd för besök. Motsvarande siffra i fjol var 292 ansökningar. Vad gäller visumförlängningar har det kommit in 2 021 ansökningar under mars och april, mot 518 i fjol.

Misstänkt coronasmitta på sjukhus i Ljungby
Fyra personer som vårdats på samma avdelning på Ljungby lasarett har avlidit i covid-19, rapporterar SVT Småland. Samtliga misstänks ha smittats under sin tid på sjukhuset. Totalt har 18 patienter som vårdats på avdelningen smittats samt 15 ur personalen. Vad som lett till smittspridningen är inte klarlagt, men personalbrist och bristande hygien pekas ut som tänkbara orsaker. Medelåldern på de smittade patienterna är 80 år.

Mer än hälften smittade på boende i Helsingborg
37 av 60 hyresgäster på ett vårdboende i Helsingborg har konstaterats smittade av covid-19 sedan den 22 april. 17 personer har avlidit under perioden, skriver SVT Helsingborg. “Vi kan inte härleda vilka av dessa som har avlidit på grund av covid-19”, skriver staden i ett pressmeddelande. Arbetssituationen för de antällda beskrivs som “mycket ansträngd”. Vad som orsakat den stora smittspridningen är än så länge oklart. Vårdboendet har inte haft några nya fall sedan den 11 maj.

Koldioxidutsläppen minskar kraftigt
Sveriges dagliga koldioxidutsläpp har backat med som mest 28 procent under pandemin, visar en ny brittisk studie. I Storbritannien och Frankrike, som till stora delar varit nedstängda under krisen, har utsläppen minskat med en dryg tredjedel. Motsvarande siffra för hela världen är 17 procent, enligt Sveriges Radio. Men i takt med att fler länder öppnar riskerar effekten nu att gå förlorad. Om fler börjar ta bilen till jobbet för att minska risken att smittas, kan utsläppsnivåerna t.o.m. bli högre än innan pandemin, enligt studien.

M, KD och SD: Skattefria coronaluncher
Vårdpersonal ska slippa förmånsbeskattas för skänkta luncher och taxiresor under coronakrisen. Detta anser M, KD och SD, rapporterar TT. Regeringen har tidigare föreslagit att fri parkering ska undantas förmånsskatt från den 1 juni, men det är inte tillräckligt, enligt de tre oppositionspartierna. “Det är inte rimligt att de yrkesgrupper som arbetar mer och tar större risk och ansvar i krisen ska förmånsbeskattas”, skriver Moderaterna i en följdmotion till regeringens senast framlagda extra ändringsbudget.

“Malariamedicin – ingen bra idé”
– Det är många uttalanden som Trump gjort kring covid-19 som är tveksamma och det här är ett sådant. Det säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid KI, i SVT:s Morgonstudion.
I går berättade USA:s president Donald Trump att han tar malariamedicin som skydd mot covid-19. Något som fått stor uppmärksamhet då medicinens verkan är omdiskuterad. Forskning pågår men “än så länge är resultaten ganska tveksamma”, säger Frans som menar att det är ingen bra idé att ta medicinen i förebyggande syfte på grund av riskerna.

Inget spårvagnsstopp i Göteborg
Det blir inget stopp för spårvagnstrafiken i Göteborg. Fackförbundet Kommunal och Göteborgs Spårvägar har kommit överens om skyddsåtgärder för förarna, uppger SR P4 Göteborg. Kommunals skyddsombud hade deklarerat ett skyddsstopp för förarnas arbete, eftersom de inte ansågs vara tillräckligt skyddade mot smitta. Bl.a. tvingades förarna åka i fullsatta vagnar på schemalagda resor i tjänsten, och kunde inte välja att skydda sig från smitta.

Partierna oense om coronakommission
Partierna är oense i frågan om en granskningskommission bör tillsättas snarast möjligt eller efter det att coronakrisen är över. M och KD anser att det bör ske redan nu, en åsikt som L-ledaren Nyamko Sabuni delar.
– Jag tror att det är viktigt att vi börjar se den här situationen som vi befinner oss i som det nya normala.

Inrikesminister Mikael Damberg(S) menar att det skulle sända signalen att man är igenom krisen. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill också vänta.

SVT satsar på coronatablå i sommar
SVT satsar på en corona-anpassad sommartablå. Det blir ett nytt “Sommaröppet”-program, fortsatt tv-gympa och “Dans hemma” när Dansbandsveckan i Malung ställer in. I SVT:s nya satsning “Sommaröppet” får tittarna möta kända och aktuella människor från hela landet. Det blir bilder från olika delar av Sommarsverige för att bota resfebern. För den som är sportintresserad sänder SVT “Sommaröppet: Sport”, med tillbakablickar. I “Dans hemma” får danssugna dansa själva till musik.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

Mink tros ha smittat människa i Nederländerna
En person som arbetade på en minkfarm i Nederländerna smittades av det nya coronaviruset av en mink, uppger landets jordbruksminister Carola Schouten i ett brev till parlamentet. Utbrott av coronaviruset upptäcktes på minkfarmer i landet i april, när personal upptäckte att en del djur hade svårt att andas. Nederländska folkhälsomyndigheten bedömer dock risken att smittas av djur utanför farmerna som minimal, skriver TT.

Krav på munskydd införs i Spanien
Personer över sex år i Spanien ska från och med torsdag bära munskydd på offentliga platser där det är svårt att hålla minst två meters avstånd till andra, beordrar myndigheterna. Myndigheterna rekommenderar även att barn mellan tre och fem år ska bära munskydd, rapporterar El Pais. Åtgärden behövs för att få kontroll över smittspridningen i landet, enligt myndigheterna. Spanien har drygt 232 000 bekräftade fall av coronasmitta och 27 778 dödsfall.

Tusen döda på 24 timmar i Brasilien
Brasilien har registrerat 1 179 coronarelaterade dödsfall senaste dygnet, enligt landets hälsodepartement. Det är första gången som antalet döda under ett dygn överstiger 1 000 i landet. Den totala siffran är nu uppe i 17 971, skriver TT. Antalet som bekräftas vara smittade i coronaviruset i Brasilien är uppe i 271 628, en ökning med 17 408 de senaste 24 timmarna. Brasilien är nu det tredje värst drabbade landet i världen räknat i antal fall. Bara USA och Ryssland har fler.

Ryssland får coronahjälp av USA
USA skickar nu 200 respiratorer till hårt coronadrabbade Ryssland. Detta efter att president Vladimir Putin tidigare vädjat om hjälp, enligt TT.
– Jag hoppas att respiratorerna hjälper oss att övervinna den nuvarande situationen, säger utrikesminister Sergej Lavrov.
50 andningsmaskiner flygs in under morgondagen, de övriga kort därpå. Ett antal rysktillverkade respiratorer har tagits ur bruk sedan de uppges ha börjat brinna på sjukhus i Moskva och Sankt Petersburg.

WHO-möte enas om oberoende utredning
Världshälsoförsamlingen har enats om att tillsätta en oberoende utredning av Världshälsoorganisationens(WHO) hantering av coronapandemin. Det sker mot bakgrund av USA:s hot att ställa in betalningarna permanent och möjligen lämna organisationen. USA fryste bidragsutbetalningarna till WHO redan i mitten av april sedan president Donald Trump anklagat WHO för att försöka dölja sina misstag och att brista i oberoendet till Kina. Trump hotar med permanent bidragsstopp om WHO inte bättrar sig inom 30 dagar.

Norwegian
Norska flygbolaget Norwegian har fått grönt ljus gällande statliga lånegarantier på totalt tre miljarder norska kronor, uppger bolaget. Man har har under de senaste månaderna varit pressat i spåren av pandemin och konkurshotat, något som kunde undvikas.

Massuppsägning
Brittiska Rolls-Royce ska göra sig av med 9 000 av sina 52 000 anställda när man genomför en massiv omorganisation. Bolaget som bl.a. tillverkar flygmotorer lider nu av att flygindustrin hamnat på paus i spåren av coronapandemin.

Miljoner evakueras inför orkan
Regnoväder och kraftiga vindar härjar i två delstater i östra Indien samt delar av Bangladesh när en kraftig orkan nu börjar dra in över land. Bangladeshiska myndigheter uppger att man försöker evakuera runt två miljoner människor från kustnära områden för att sätta dem i säkerhet i högre belägna trakter. I de indiska delstaterna Västbengalen och Odisha försöker man också hinna evakuera tiotusentals människor. En del lokalbor har inte velat flytta av rädsla för att bli coronasmittade eller för att de inte vill överge sin boskap.

2020-05-20 10.00