Coronapandemin – FHM: Risk för pressad vård med ökad turism i Dalarna – Sverige: 67 667 smittade

Populära turistområden i Sverige riskerar pressad vård
Turistregioner kan få en större belastning i vården i sommar av patienter med covid-19 än vad de bemannar för. Det visar Folkhälsomyndighetens prognoser.
– I Folkhälsomyndighetens “worst case scenario” skulle vi behöva vidta åtgärder utöver den plan som ligger, och det kan handla om att omprioritera annan vård eller till och med påverka medarbetarnas semestrar, men där hoppas vi att vi inte landar, säger Markus Lingman, överläkare och strateg i sjukhusledningen för Hallands sjukhus, till SR Ekot.

Folkhälsomyndigheten har inför sommaren analyserat utvecklingen av smittspridningen utifrån hur vi håller den sociala distansen. I turistregionerna Kalmar, Gotland, Halland och Dalarna, som har flest gästnätter i förhållande till den egna befolkningen, antas turister kunna sätta igång eller snabba på smittspridningen. Myndigheten har beräknat vad det skulle kunna innebära i möjlig vårdbelastning.
Prognosen visar att Halland och Kalmar kan få runt 80 covid-patienter var samtidigt i slutenvården och runt tio var på intensivvården, iva. Så många extra vårdplatser har inte regionerna i sommar, men däremot finns det planer för att snabbt kunna utöka. Kalmars hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist hoppas att toppen i så fall som prognosen förutspår kommer först mot slutet av augusti.
– Då kommer vi ha en större del av vår personal tillbaka från semestrarna, och då kommer vi få arbeta på samma sätt som vi gjort under våren och ställa om och mobilisera vårdplatser.
– Då ser jag inga större svårigheter med att åstadkomma det, säger Johan Rosenqvist.

För Gotlands del pekar prognosen på strax under 25 covid-patienter i slutenvården och fyra på iva.
Enligt sjukvårdschef Cathrine Malmqvist har regionen planerat som för en vanlig sommar, som alltid innebär ett ökat tryck från turister, men hon säger att det finns en plan för att utöka.
Dalarna, som är den av de fyra regionerna som drabbats hårdast under våren, spås i slutet av sommaren kunna få en minst lika stor topp igen.
– Om det blir som de spår så kommer det bli precis att hålla näsan ovanför vattenlinjen, om det inte händer några svåra olyckor eller annat samtidigt, säger Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

Att ringa in personal från semestern finns med i de fyra regionernas planer, men som en sista utväg.
Att vården ska klara sommaren förutsätter att alla tar ansvar, säger Gotlands sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.
– Jag är orolig. Den här prognosen kan slå in, men mycket beror på hur man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är avgörande för hur många patienter vi kommer att få, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.

Risk för pressad vård med ökad turism i Dalarna 
Turistregioner som Dalarna kan få en större belastning i vården i sommar av patienter med covid-19 än vad de bemannar för, enligt Folkhälsomyndigheten. Dalarnas spås kunna få en lika stor topp som i våras. “Om det blir som de spår så kommer det bli precis att hålla näsan ovanför vattenlinjen”, säger Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.
Lyssna på SR Dalarna inslaget: Risk för pressad vård med ökad turism i länet 0:58 min

Nu ska kommunen kunna stänga krogen
Från och med onsdag den 1 juli är det kommunerna som kan besluta om att stänga krogar som inte följer riktlinjer för att hindra smittspridning. Tidigare var det smittskyddläkares ansvar. “Ett av syftena är att tillsynen blir mer effektiv”, säger Mattias Nolåkers, miljöinspektör på Borlänge kommun.
Lyssna på SR Dalarna inslaget: Nu ska kommunen kunna stänga krogen 1:22 min

Arbetslösheten bland unga fortsätter att öka – nästan 10 procent i Dalarna
Förra veckan fortsatte antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen att öka. Särskilt snabbt ökar det bland ungdomar. Orsaken är att ungdomar ofta jobbar inom de branscher som är hårdast drabbade av coronapandemin.
I Dalarnas län har 1388 personer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan första mars i år.
Den sista maj visar siffrorna att arbetslösheten bland unga i länet ligger på 9,9 procent. Lägst siffror har Säter med 6,3 procent och högst arbetslöshet bland unga har Älvdalen på 15,2 procent.
”Coronapandemin har stängt ner mycket av landet och minskat konsumtionen. Det vi säger nationellt gäller i princip för hela landet, med lokala variationer där till exempel turismen är extra stor. Ungdomar har ofta jobb inom hotell, restaurang och handel, vilket är de branscher som drabbats först och hårdast” skriver Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.
Mellan 15 juni och 21 juni skrev 15 753 personer in sig som arbetssökande. Det är 5 999 fler än samma vecka förra året. Totalt är 462 526 personer inskriva på Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet i hela landet.

Big lake run officiellt inställt – mycket ordningsproblem under natten
Under lördagen skulle bilträffen Big Lake Run ha genomförts i Siljansområdet. Men även om det officiella evenemanget i år var inställt så hindrade det inte att många gamla amerikanare och andra bilar samlades och körde runt Siljan. Och senare på natten uppstod problem.
Polisens vakthavande befäl Peter Persson hoppades att allt skulle förflyta lugnt men är kritisk till att så många inte hörsammade arrangörens uppmaningar om att stanna hemma.
– Det är ytterst beklagligt att folk samlas på det här sättet och riskerar att sprida coronasmitta. Om det blir ordningsstörningar kommer polisen tvingas att omdisponera personal från andra orter vilket riskerar att leda till otillräckliga polisresurser på de orterna, säger polisbefälet Persson till SVT Dalarna.

Längs vägen samlades också en hel del människor för att titta på de gamla bilarna.

Uppdatering söndag morgon:
– Det har varit mycket fylla och stök och bök! Raggarna har ofredat folk, pissat överallt och varit högljudda. De har verkligen inte visat upp sin bästa sida och vi har fått omprioritera polis från andra orter i Dalarna till Rättvik och Leksand, säger vakthavande befälet Peter Persson.
Trots de omfattande ordningsproblemen finns inga uppgifter om att polisen omhändertagit några personer.

Tips om fler tidiga coronafall – “I nuläget har vi inte planerat att gå vidare”
Kan jag ha haft corona redan innan det blev känt? Det undrar nu flera personer i Dalarna efter nyheten om att coronaviruset sannolikt funnits i länet ända sedan december förra året.
– Det är folk som hör av sig till oss om misstanke om tidiga fall, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom till SVT Dalarna.

Men vården kommer inte att gå vidare och undersöka fler potentiellt tidiga fall av corona.
– I nuläget har vi inte planerat att gå vidare med andra fall. Vi vet att smittan har funnits här tidigt. Det kanske har funnits fall så tidigt som i november men det får vi titta på i efterhand. Det är inget som påverkar hur vi behandlar patienter och räddar liv just nu.

Det var distriktsläkaren Karin Brandberg i Svärdsjö utanför Falun som misstänkte att en av hennes patienter hade haft corona – redan runt årsskiftet. En misstanke som sedan stärktes efter analyser och provtagning.
– Det som förundrade oss med Svärdsjö var att vi inte visste var smittan kom ifrån där. I Borlänge och Falun såg vi att smittan kom in från folk som hade besökt norra Italien så där visste vi hur den kommit in, säger Anders Lindblom.

MER CORONANYHETER – SVERIGE:

30 nya dödsfall – totalt 5 310 avlidna
Ytterligare 30 dödsfall till följd av covid-19 har registrerats i Sverige under de senaste dygnen. Det totala dödstalet i landet är därmed 5 310. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 67 667, en ökning med 2 530 sedan torsdagen. 2 423 personer får eller har fått intensivvård.
– Antalet avlidna är på en hög samlad nivå, men nu på en nivå där vi inte har en högre överdödlighet i Sverige. Andelen som dör i covid blir allt mindre, sa statsepidemiologen Anders Tegnell i förra veckan.

Sverige vill bygga EU-krislager
Svenska myndigheter vill att ett av EU:s nya krisberedskapslager ska ligga i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån TT. EU-ägda lager av skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel finns i dag i Rumänien och Tyskland. Nu vill EU bygga fyra till sex nya lager. Svenska myndigheter har ansökt om att få ha ett av dessa lager i Sverige.
– Det är jätteviktigt för oss att kunna bidra till det europeiska samarbetet, säger Jakob Wernerman på MSB.

Lagren ska innehålla allt från respiratorer till handskar och ev. vaccin.

Ökat tryck på tågbiljetter
SJ märker av ett ökat tryck på tågresor efter det att reserestriktionerna ändrades den 13 juni, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det gäller framför allt resor till fjällen. Förra veckan ökade bokningarna på nattågen mellan Stockholm och Östersund med 25 procent jämfört med samma tid i fjol. Men det totala resandet kommer att bli lägre än förra året. Bland annat eftersom tågen kör med färre sittplatser för att skapa avstånd mellan resenärerna.

Skansen tvingas varsla 30 tjänster
Skansen i Stockholm har försatts i ekonomisk kris. Anledningen är de inställda evenemangen och ett stort besökstapp under coronakrisen. Nu tvingas Skansen att varsla om uppsägning av 30 tjänster, skriver man i ett pressmeddelade. Det motsvarar ungefär 15 procent av den totala arbetsstyrkan på 200 fast anställda. “Det är en mycket allvarlig och tung situation vi befinner oss i och detta är ett besked vi helst inte hade velat behöva komma med”, säger Skansens vd John Brattmyhr i en kommentar.

M får stöd om opolitisk kommission
Samtliga oppositionspartier, inklusive C och L, stöttar nu Moderaternas krav att ledamöterna i den kommande coronakommisionen ska vara opolitiska. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. M har tidigare riktat kritik mot att det i regeringens underlag funnits resonemang om att det är angeläget att personer med politisk bakgrund ingår i kommissionen. Nu får partiet stöd av oppositionen.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att de som väljs har förtroende från alla partier, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till SR.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

Rekordmånga nya covid-fall i Brasilien – Nästan 260 000 smittofall registrerade
Mörk rekordvecka i Brasilien. Den gångna veckan blev den hittills värsta i Brasilien, sett till antalet nya personer som konstaterades med covid-19. Nästan 260 000 nya smittade registrerades, enligt landets hälsomyndighet. Under samma tid avled strax över 7 000 människor i sviterna av viruset, vilket är strax under den föregående veckans rekord på drygt 7 200 döda. Totalt har fler än 1,3 miljoner människor diagnosticerats med covid-19 i Brasilien, varav drygt 57 600 har avlidit.

2020-06-29 14.00