Coronapandemin – 88 nya dödsfall i Sverige – totalt 31 523 smittade – Skenande kreditförluster hotar banker

88 nya dödsfall – totalt 3 831 avlidna i landet
Ytterligare 88 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det totala antalet döda är nu 3 831, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Totalt har 31 523 bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är 1 886. På kurvan över iva-vårdade syns en nedåtgående trend.
– Det är jätteviktigt att vi inte gör något som bryter de här kurvorna, så vi i alla fall inte får inte väldigt många nya patienter, säger Anders Tegnell, på Folkhälsomyndigheten.

MER CORONANYHETER:

Löfven(S): “Vaccin ska fördelas efter behov”
Regeringen ska ta fram en nationell strategi för när ett vaccin finns på plats. Det uppger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens. Det handlar om att se till att Sverige får ta del av vaccinet, vilka som ska få det och i vilken ordning. Vaccinet kommer inledningsvis inte räcka till alla och en prioriteting av vilka som först ska få vaccinet ska göras, säger socialminister Lena Hallengren. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram en nationell strategi.

Särskilda boenden ska hårdgranskas
IVO kommer att genomföra en fördjupad tillsyn av landets särskilda boenden för äldre, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Bland annat ska granskningen titta på om det görs individuella bedömningar av vårdbehov för de äldre. Vid en tidigare granskning konstaterades det att var tionde boende hade brister. Tillsynen ska pågå mellan vecka 23 och 25 och omfattar landets samtliga regioner och personer som fattar medicinska beslut inom äldrevården.

Skenande kreditförluster hotar banker
Om coronakrisen blir utdragen kan de svenska bankerna förlora uppemot 500 miljarder kronor i kreditförluster.
– Frågan är hur utdraget blir ett sådant här förlopp och hur djupt blir det? Fler konkurser leder till ökade kreditförluster. Osäkerheten är stor, kommenterar riksbankschef Stefan Ingves bankens nya stabilitetsrapport.

Riksbanken har räknat på två scenarier. I det värsta scenariet faller BNP med 10 procent i år och kreditförlusterna hamnar på 476 miljarder kronor. I den lindrigare sjunker BNP med 7 procent och kreditförlusterna blir 200 miljarder.

Säsongsarbete undantas från reseförbud
Säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen undantas från inreseförbudet till Sverige, rapporterar TT. Förbudet, som infördes 15 mars, gäller resor till Sverige från ett icke-EU-land. Undantaget omfattar även personer som beviljats uppehållstillstånd av familjeskäl. Inreseförbudet förlängdes förra veckan och gäller nu fram till och med den 15 juni. Ändringen ska enligt regeringen tas fram skyndsamt.

Way Out West ställer in
Arrangörerna bakom festivalen Way Out West ställer in årets upplaga. Beslutet beskrivs i ett pressmeddelande som “oundvikligt”. Flera av årets artister kommer istället att medverka under nästa års festival, den 12-14 augusti.

Varsel på Tekniska museet
Trots regeringens stödåtgärder varslar Tekniska museet i Stockholm nu 15 personer om uppsägning. Coronakrisen gör att museet, efter att först ha avslutat timanställningar av cirka 60 personer, nu också varslar en femtedel av den fasta personalen.

Malmö
– Det är fortfarande en väldigt liten del av patienterna på sjukhus som har covid, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Malmö.
Totalt har Region Skåne skrivit ut 359 covidpatienter. Ystads lasarett kan nu bli ett covidfritt sjukhus.

Gotland
Destination Gotlands färjor har bara 50 till 60 procent bokat till Kristi Himmelsfärdshelgen jämfört med ett normalt år. Rederiet har också uppmanat folk att verkligen tänka efter om en resa till ön är nödvändig under coronapandemin. Ett 40-tal på kontoret i Visby har permitterats.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

EU: “Skapat en krater i ekonomin”
Begränsa de akuta konsekvenserna av krisen och bana väg för hållbar tillväxt och digitalisering, manar EU-kommissionen i sina råd till den coronadrabbade ekonomin. EU-kommissionens Valdis Dombrovskis jämför coronaviruset med en “meteorit” som skapat rena kratern i ekonomin.
– Det är nästan obegripligt hur mycket allt har förändrats sedan vi presenterade vår prognos i februari, säger han enligt TT.

För Sveriges del ges, förutom allmänna råd, en uppmaning att särskilt se upp med bankers pengatvätt.

Kina ny storägare i Norwegian
Kinesiska staten kliver in som storägare i det norska flygbolaget Norwegian, enligt ett börsmeddelande från Norwegian. Det statligt ägda BOC Aviation köper runt 400 000 aktier, vilket motsvarar 12,67 proc av Norwegians alla aktier. Affären följer det tidigare konkurshotade bolagets senaste krispaket där stora delar av skulden konverterades till aktier. Beskedet kommer samtidigt som man fått grönt ljus gällande statliga lånegarantier på tre miljarder norska kr. Aktien är kraftigt ned på Oslobörsen.

2020-05-20 14.30