Coronapandemin – 45 nya dödsfall i Sverige – Totalt 30 799 smittade

45 nya dödsfall – totalt 3 743
Ytterligare 45 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det totala antalet döda är nu 3 743. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Totalt har 30 799 bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är 1 873.
– I Sverige fortsätter det som tidigare veckor. Det är en något nedåtgående kurva. När vi tittar på IVA-vården ser vi samma sak, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på
Folkhälsomyndigheten.

MER CORONANYHETER:

Hallengren(S): Fler patienter ska provtas – Alla med symptom som söker vård testas
Inte bara patienter som behöver vård på sjukhus ska provtas för covid-19, utan alla som söker vård med symptom. Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester.
– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter som ligger på sjukhus, säger socialminister Lena Hallengren(S).

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat informationen – i prioritetsgrupp 1 ingår inte bara patienter som behöver sjukvård. Fler patienter med symptom ska testas för covid-19. Staten tar kostnaderna för grupp 3.

Spårvagnar skyddasstoppas i Göteborg
All spårvagnstrafik i Göteborgs skyddsstoppas från och med klockan 15.00 på tisdagseftermiddagen. Skyddsombuden hävdar att arbetsgivaren och huvudmannen inte genomfört tillräckliga skyddsåtgärder för spårvagnsförarna mot coronaviruset. Bland annat tvingas förarna åka i fullsatta vagnar på schemalagda resor i tjänsten och kan inte välja att skydda sig mot smitta.
– Det har pågått sedan mitten på mars, men det händer ingenting, säger Johan Kanmert, skyddsombud och ledamot i sektion Trafik, Kommunal Väst.

2020-05-19 14.15