Coronapandemin – 19 nya dödsfall i Sverige – 30 377 smittade – Lind: Skjut inte upp begravningar för länge

19 nya dödsfall – totalt 3 698 
Ytterligare 19 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Totalt har nu 3 698 avlidit av
coronaviruset i landet. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 30 377 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är 1 853. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ligger snittet på 70 dödsfall per dag. Under helger finns viss eftersläpning. Anders Tegnell i dagens presskonferens Sommarläger för barn kan hållas lokalt

Tegnell: Lokal kollo får grönt ljus
Kollo och liknande lägerverksamhet för barn och ungdomar kan hållas i mindre grupper och genomföras i närområdet. Barnen ska hålla avstånd, helst vara utomhus, ha goda möjligheter att tvätta händerna och kunna tas hem om de blir sjuka. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han gav dock inget besked om restriktionerna för de yngsta 70+ kommer att lättas. Folkhälsomyndigheten ser över om några av rekommendationerna kan förändras. I början på nästa vecka väntas nya besked när det gäller den gruppen, säger Tegnell.

April dödligaste månaden sedan -93
I april dog det fler svenskar än det har gjort under någon månad sedan 1993. Enligt preliminär statistik
från SCB rapporterades 10 458 dödsfall i Sverige under april. Därefter har den s.k. överdödligheten sjunkit. I förhållande till folkmängden dog det dock fler personer i januari 2000 än i april i år. Då dog 110,8 personer per 100 000 invånare. Motsvarande under april i år var 101,1 döda per 100 000 invånare.Under vecka 16-19 i år har alla län förutom Västerbotten en överdödlighet under 2020.

Lind: Skjut inte upp begravningar för länge
SverigeDemokrati- och kulturminister Amanda Lind(MP) uppmanar anhöriga till avlidna att inte vänta för länge med begravning trots coronapandemin. Det går att hålla värdiga ceremonier, om än i nya former ibland. Restriktioner och rekommendationer under viruskrisen har begränsat möjligheterna att genomföra begravningsceremonier som man tänkt. Förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer är en sådan.
– Jag har förståelse för att många vill vänta med begravning för att kunna samla anhöriga och vänner, säger Lind på en pressträff.

Var pressat
Enligt henne har begravningsverksamheten trots det ansträngda läget under coronakrisen fungerat bra, även om läget i Stockholmsområdet var ansträngt till en början. Sedan dess har dock regionen fördubblat bårhuskapaciteten till 2 200 platser. Men Lind uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta för länge med att begrava avlidna. Det gör också Erika Brundin, ställföreträdande generalsekretare på Svenska kyrkan.
– Det är viktigt att inte skjuta upp eller ställa in begravningsceremonin i det här skedet, säger Brundin och understryker att både begravningsbyråer och församlingar kan hjälpa till att hitta värdiga och fina former trots läget.
– Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp för varandra, tillägger hon.

Fler borde
Amanda Lind påpekar att många redan i dag genomför begravningar inom samma tidsramar som under normala omständigheter. Enligt lag ska en kistbegravning hållas inom 30 dagar, enligt lag.
– Men fler behöver göra det, annars riskerar begravningsverksamheten bli för ansträngd och det blir också svårt att få ett värdigt avsked, säger ministern.

Det är framförallt i Stockholm det har varit ett tryck på begravningsverksamheten under coronakrisen, där trycket på bårhusen har varit stort.

SKF varslar 300 anställda
Kullagertillverkaren och industrijätten SKF varslar nu 300 tjänstemän i Sverige om uppsägning. ”Vi måste anpassa oss”, säger presschefen Theo Kjellberg. Varslet berör 300 tjänstemän på SKF i hela Sverige, där företaget har 3 200 medarbetare – varav drygt 1 500 är tjänstemän.
– Det är alltså två skäl till varslet. I första hand handlar det om att vi måste anpasssa oss till en lägre efterfrågan – under de sista två veckorna i mars föll efterfrågan med 25 procent jämfört med förra året. Och sen handlar det också om en kompetensutveckling som redan pågår i företaget. På grund av det rådande läget behöver vi accelerera den, säger presschefen Theo Kjellberg.

Hävde permitteringar
Så sent som den 8 maj hävde SKF permitteringar och drog tillbaka ansökan om permitteringsstöd.
Har situationen försämrats så snabbt?
– Korttidspermitteringarna var ett sätt att överbrygga en kortsiktig kris, men i och med att stödet drogs tilllbaka och den strukturellt minskade efterfrågan vi nu ser handlar det om att vi måste anpassa oss mer långsiktigt på ett snabbare sätt, säger Theo Kjellberg.

Förhandlingar
Nu påbörjas förhandlingar med de fackliga representanterna. Företaget hoppas att dessa ska vara klara i juli. Först därefter vet man hur det slutliga utfallet blir. Vissa berörs inte, vissa berörs av att de får andra arbetsuppgifter och vissa blir uppsagda.
– Detta är ett svårt men ändå nödvändigt beslut för att säkerställa att SKF förblir konkurrenskraftigt. Vi har implementerat en rad åtgärder och kostnadsbesparingar för att minimera effekten av det rådande marknadsläget men tyvärr måste vi också göra strukturella förändringar inom hela bolaget, säger Alrik Danielson vd för SKF, i en företagsintern kommunikation.

M kräver coronakommission snabbt
Regeringen måste omgående tillsätta en oberoende coronakommission före sommaren, anser Moderaterna. “Coronakrisen skiljer sig från tidigare kriser i ett väsentligt avseende: den äger rum under lång tid och saknar ett tydligt slut. Därför kan vi inte vänta med att tillsätta kommissionen tills krisen slutligen är över”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer, på DN-debatt. M vill att kommissionen bland annat ska utvärdera ansvarsfördelninng, testning, smittskydd och beredskap.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

WHO lovar virusutredning så snart som möjligt
Världshälsoorganisationen (WHO) välkomnar förslag om en oberoende utredning av hur coronapandemin har hanterats.
– Jag kommer att initiera en oberoende utvärdering, säger WHO-chefen Tedros Adhanom i ett tal på organisationens årliga församling.

WHO-församlingen hålls i år för första gången på nätet, för att undvika smittspridning. Just coronaviruset, som de senaste månaderna krävt fler än 300 000 människoliv, är också det givna huvudämnet på årets möte.
I sitt tal uppmanar WHO-chefen Tedros Adhanom världens länder att dra lärdom av coronakrisen för att stå bättre rustade nästa gång en pandemi bryter ut.
– Det största misslyckandet vore att inte lära oss något (av pandemin), och låta världen fortsätta befinna sig i samma sårbara tillstånd som förut. Finns det något positivt som kan komma av det här måste det vara en säkrare och mer motståndskraftig värld, säger han.

Tedros gav också tummen upp åt de förslag som förts fram om att utreda WHO:s hantering av pandemin.
– Jag kommer vid första möjliga tillfälle att inleda en oberoende utvärdering för att dokumentera de erfarenheter som gjorts och de läxor vi har lärt oss, och för att ge rekommendationer om hur pandemiberedskapen kan förbättras både nationellt och globalt, säger han.
– En sak står dock helt klar: Världen får aldrig bli densamma igen. Vi behöver ingen utredning för att förstå att vi måste göra allt i vår makt för att det här inte ska hända igen, fortsätter han.

Kina, som pekats ut som virusets ursprungsland, anser att det är för tidigt att inleda en utredning om varifrån smittan kommer. Ett liknande besked från utrikesdepartementet i Peking kom redan förrförra veckan, samtidigt som man lovade att samarbeta med en WHO-ledd utredning i framtiden, när pandemin är över.
USA:s president Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att coronaviruset spridits från ett laboratorium i kinesiska Wuhan, en teori som avfärdas av Peking, men även av bland annat tyska underrättelsetjänsten BND.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar i sitt tal på videolänk till ökat samarbete för att effektivisera kampen mot viruset.
– Jag är säker på att vi kommer att ta oss igenom pandemin. Ju mer vi samarbetar internationellt, desto fortare kommer vi att lyckas, säger hon.

Målet med WHO-församlingen är att komma fram till en resolution som uppmanar till gemensamma åtgärder mot pandemin. Mötet är enligt Tedros ett av de viktigaste sedan organisationen grundades 1948.

Smogen på väg tillbaka i Kina
Luftföroreningarna i Kina ökade under april månad för första gången sedan i december. Koncentrationerna av farliga luftburna partiklar ökade med 3,1 procent under
april jämfört med april 2019, enligt statistik från miljödepartementet. Enligt analytiker beror en del av uppgången på att många verksamheter återupptagits efter coronavirusutbrottet. En talesman för miljödepartementet sa i förra veckan att en del av ökningen orsakas av sandstormar och att
odlingsmarker bränts i högre grad.

Kina: För tidigt att utreda corona
Det är för tidigt att inleda en utredning om coronavirusets ursprung och spridning, anser Kina. Uppmaningar till en sådan undersökning har kommit från EU och Australien, och
har stöd från flera andra länder. Uttalandet från Kinas utrikesdepartement kommer i samband med att Världshälsoorganisationen WHO inleder sitt årliga ministermöte, för första gången över internet. Mötet kommer till stor del att handla om coronaviruset och målet är att nå en gemensam resolution med åtgärder.

2020-05-18 14.30 Uppdaterat: 16.10, 16.40