Coronaepidemin – Ytterligare en person har avlidit av coronaviruset i Dalarna – coronafall inom kommunens äldreomsorg i Borlänge – Antalet smittade i Sverige: 2806 varav 54 i Dalarna

Totalt har nu två personer i länet dött i virussjukdomen
Under onsdagen avled ytterligare en person i Dalarna som smittats av coronaviruset. Samtidigt har flera fall konstaterats i äldreomsorgen i Borlänge kommun.

Den nu avlidne personen hade också underliggande sjukdom och avled på ett boende i Borlänge kommun. I ett pressmeddelande framgår det att det finns flera konstaterade coronafall inom kommunens äldreomsorg.
”Vi känner med de drabbade och deras närstående. Vi har varit förskonade från smitta under en tid, men nu sprids den mer allmänt i samhället och vi måste räkna med att inom kort ha coronaviruset i en stor del av kommunens verksamheter”, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Skärper besöksregler
För att begränsa smittospridningen så mycket som möjligt skärper nu Borlänge kommun reglerna för besök på kommunens alla särskilda boenden. Alla besök avråds bestämt och finns det speciella skäl ska det först stämmas av med sjuksköterska eller enhetschef per telefon.

SENASTE CORONANYTT kl 15.00:

Tegnell: ”66 dödsfall – främst personer över 80 år som dör” – Socialstyrelsen: ”Finns fortfarande IVA-kapacitet”

Tegnell: Viktigt hålla isär utvecklingen för smittspridning och trycket på sjukvården
Antalet coronavirussmittade personer i Sverige ökar fortsättningsvis och nu har drygt 2 800 fall konstaterats. I Stockholm har antalet ökat kraftigt under de senaste dagarna, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig säger, statsepidemiolog Anders Tegnell.

2 806 personer har smittats i Sverige av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering på torsdagen. Hittills har 178 patienter intensivvårdats, de allra flesta i Stockholm.

Det är också där som antalet konstaterade smittade har ökat ordentligt under de senaste dagarna, enligt Anders Tegnell. I går rapporterades 18 coronavirusdödsfall i regionen. Tegnell menar att pressen på sjukvården är stor, men han framhäver att det är viktigt att hålla isär utvecklingen när det gäller smittspridning och trycket på sjukvården.
– De är visserligen kopplade till varandra men de befinner sig aldrig i samma läge. Successivt byggs det nu upp ett tryck även om kurvan inte är så stor, säger Tegnell.

Dag noll kan vara i Stockholm
Tegnell får även frågan om Stockholm är på dag noll, den dag då kurvan börjar gå brant uppåt och mer drastiska åtgärder kan behövas.
– Det är inte helt otroligt att vi är det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, säger han.

Flesta avlidna över 80 år
Totalt har 66 personer avlidit i Sverige till följd av coronaviruset. Enligt Tegnell är det framför allt personer över 80 år som dör. Det är något fler män än kvinnor.
– De som avlider nu är de som smittades för kanske fyra veckor sedan, säger Tegnell.

”Finns fortfarande IVA-kapacitet”
Ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson på Socialstyrelsen säger att det än så länge finns kapacitet för intensivvård i landets regioner. Till exempel i Stockholm uppförs just nu ett militärt fältsjukhus vid Stockholmsmässan i Älvsjö med ett 30-tal intensivvårdsplatser.
– Det finns fortfarande IVA-kapacitet i samtliga regioner och det är de här som nu byggs upp successivt, säger Alexandersson.

Hon säger även att det akuta behovet av skyddsmateriel är tillfredsställt.

Inte aktuellt med karantän
Det är i nuläget inte aktuellt att sätta storstäderna med mest spridning i karantän, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell under pressträffen. I Stockholm har antalet konstaterat smittade ökat rejält senaste dagarna.
– I Sverige har vi mest spridning i storstäderna men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimligheten att stänga av storstäderna skulle effekten vara väldigt tveksam, säger Tegnell.

I går tog Finlands regering beslutet att isolera Helsingfors och omgivande städer i landskapet Nyland.

MER CORONA NYHETER DALARNA:

Antalet smittade ökar i Dalarna – nästan hälften vårdas på sjukhus
Över 50 personer i Dalarna har nu konstaterats smittade av covid-19. 20 av dessa vårdas på sjukhus, flera får intensivvård.
Under onsdagen hade Dalarna 39 konstaterade coronafall. Enligt torsdagens lägesrapport från Region Dalarna har siffran nu stigit till 54. Drygt hälften av dessa vårdas på Falu lasarett, sex patienter får intensivvård.
Två personer har avlidit, båda har haft bakomliggande sjukdomar.

FAKTA – Läget i Dalarna:
Antalet konstaterade fall av covid-19: 54.
Antal patienter inneliggande på vårdavdelning på Falu lasarett: 14.
Antal patienter (utöver antal inneliggande på vårdavdelning) som får intensivvård: 6.
Antal patienter med covid-19 som avlidit: 2.
Källa: Region Dalarna

SJ reducerar trafiken ytterligare – två sträckor i Dalarna påverkas kraftigt
I mitten av mars reducerade SJ tågtrafiken på grund av coronakrisen.Nu meddelar SJ att avgångarna minskar ännu mer på grund av personalbrist och minskat resande.
Sträckorna Falun-Mora och Borlänge-Stockholm är de sträckor som påverkas mest med betydligt färre avgångar.

Den pågående coronakrisen har påverkat tågresandet negativt och i mitten på mars meddelade SJ att man reducerade tågtrafiken i Sverige på grund av personalbrist.
Sedan dess har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationen att man ska undvika resor inom Sverige. Det tillsammans med ett fortsatt ansträngt sjukdomsläge gör att SJ nu reducerar trafiken ytterligare.
– På grund av de här orsakerna måste vi dra ner rejält på kostnaderna. Då är reducering av trafiken på sådana sträckor där påverkan på resenärerna är som minst, helt nödvändig, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Men trots ytterligare inställda avgångar tror Stephan Ray inte att de som fortfarande reser inte kommer påverkas i någon större utsträckning.
– Eftersom resandet är så litet som det är just nu räknar vi inte med att det här kommer leda till någon trängsel på tågen. Vi kommer att upprätthålla en kapacitet så att de personerna som har nödvändiga resor att göra kan genomföra dem. Men vi har varit noga med att gå ner på en sådan nivå så att vi snabbt kan gå upp i antal avgångar igen om den här trenden skulle vända, säger Stephan Ray.

Hur länge kommer den här reduceringen pågå?
– Just nu är det tills vidare. Vi kommer hålla noga koll på utvecklingen och om Folkhälsomyndigheten skulle häva sin rekommendation eller om vi märker att resandet går upp igen kommer vi att justera antalet avgångar efter det.

De tågsträckor som påverkas mest i Dalarna är Falun-Mora och Borlänge-Stockholm. Där kommer trafiken gå från nio avgångar per riktning och dag till två avgångar per riktning och dag. Men exakt vilka tider som tågen på de sträckorna kommer avgå under reduceringen går inte att slå fast.
– Det är lite vanskligt att prata om exakta tider då den informationen kan vara helt värdelös redan i morgon då det ändras hela tiden. Jag hänvisar till vår hemsida för att se exakt vilka tåg som avgår och inte.

När kommer reduceringen träda i kraft?
– Exakt vilken dag det blir är lite oklart. Men det kommer bli någon gång i början på nästa vecka.

MER CORONA NYHETER:

Svenskar kan tas hem från Peru
UD planerar för att hjälpa hem svenskar från Peru. Det uppger utrikesminister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen.
– Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framför allt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt så att UD måste gå in mer aktivt, säger Linde.

Hon säger att UD får 1 500 samtal om dagen om resenärer och att trycket är hårt. Många svenskar är strandsatta utomlands sedan länder stängt sina gränser för att förhindra att coronaviruset sprids.

Scania permitterar nästan all personal – 19 000 anställda i Sverige är berörda
Scania permitterar nästan samtliga anställda i Sverige, rapporterar SR Ekot. Det handlar om närmare 19 000 personer på huvudkontoret och de svenska fabrikerna.
– Det beror på att förutsättningarna för att bedriva vår verksamhet har försämrats kraftigt. Vi måste vidta de här åtgärderna för att klara den här krisen som corona har lett till, säger Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania, till SR Ekot.

I förra veckan meddelade Scania att 9 000 anställda skulle permitteras, men antalet blir nu alltså högre.

Snabb spansk spridning – 4 000 döda
Coronaviruset sprids snabbt i Spanien. Över 4 000 har nu dött och över 156 000 är smittade. 655 nya dödsfall har noterats inom ett dygn, enligt AP.
Det spanska parlamentet har röstat för att förlänga nödläget i landet med 15 dagar, fram till och med 12 april.
– Det är inte enkelt att förlänga nödläget. Jag är övertygad om att den effektiva åtgärden mot viruset är social isolering, sade premiärminister Pedro Sanchez.

Spanjorernas rörelsefrihet är starkt begränsad: det är tillåtet att gå ut endast för att handla mat och medicin.

Sotenäs nekar hemtjänst till turister som flyr coronasmittan
Sotenäs kommun i Bohuslän har beslutat trotsa socialtjänstlagen och inte ge hemtjänst till turister som flyr coronasmittan, enligt DN. Kommunstyrelsen anser att man måste tänka på den egna befolkningen först. Flera turistkommuner varnar besökare för att inte räkna med hjälp.

Kina begränsar flygförbindelser
Kina planerar att kraftigt begränsa flygtrafiken till och från landet i ett försök att minska antalet fall av coronasmittade personer som anländer från utlandet.
Inga nya inhemska virusfall har rapporterats i landet de senaste två dagarna. Däremot har antalet importerade fall stigit till över 500, varav de flesta rör kineser som återvänt.
Kinesiska flygbolag kommer bara att få hålla i gång en rutt till varje enskilt land man flyger till och endast en flygning per vecka, uppger landets luftfartsmyndighet.

Ford räknar med att produktionen ska återupptas
Biljätten Ford räknar med att produktionen ska återupptas den 6 april vid flera av företagets fabriker
i USA. Ytterligare fabriker ska rulla i gång från och med den 14 april, skriver företaget i ett pressmeddelande. Säkerhetsföreskrifter för att stoppa smitta ska skärpas.

Verkstadskoncernen ABB klubbade igenom en utdelning på 18 miljarder kr
Verkstadskoncernen ABB, med stor verksamhet i Sverige, har klubbat igenom en utdelning till aktieägarna. Totalt handlar det om 18 miljarder kr som delas ut. De två största ägarna är svenska: Wallenbergsfärens maktbolag Investor och Cevian Capital.

2020-03-26 13.00 Uppdaterat: 15.30, 16.00