Coronaepidemin – Ishallar kan göras om till bårhus – 3 av 4 svårt coronasjuka är män – Fler döda vid massarbetslöshet

3 av 4 svårt coronasjuka är män
Män är överrepresenterade bland de svårast sjuka i covid-19 i Sverige. Siffror från Svenska intensivvårdsregistret visar att totalt 200 personer fått intensivvård för nya coronaviruset. Av dem är nästan 75 procent, 149 personer, män.
– Vi har ingen riktigt bra förklaring till det ännu, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Av dem som behövt intensivvård i Sverige har drygt 76 procent också någon underliggande sjukdom, där högt blodtryck just nu är den vanligaste.

Förkylda anhöriga stängs ute från BB
För att förhindra coronaspridning på landets förlossningsavdelningar får anhöriga inte längre komma in på klinikerna om de har symptom som kan vara tecken på covid-19, enligt Ekot.
– Ingen partner eller stödperson med förkylningssymtom får komma in, säger Karin Pettersson som är överläkare och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset.

På vissa sjukhus i exempelvis Göteborg och Stockholm får dessutom inga anhöriga, även de som är friska, stanna kvar på BB tillsammans med mamman efter det att barnet har fötts.

40-tal samhällsviktiga områden
Om skolor behöver stängas har en lista med 39 samhällsviktiga områden tagits fram av myndigheterna, för att avgöra vilka som har rätt till barnomsorg, rapporterar TT.
På listan, som bl.a. framtagits av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns t.ex. yrken inom energiförsörjning, finansiella tjänster, handel, industri och kommunikation.
Därtill kommer bl.a. hälso- och sjukvård, livsmedelsproduktion, militärt försvar, riksdag och regering, skydd och säkerhet som till exempel tull- och gränsbevakning.

Fler döda vid massarbetslöshet
Arbetslösheten väntas i år öka mycket på grund av åtgärderna kring coronasmittan. Samtidigt visar forskning från tidigare kriser i Sverige att ett stort antal arbetslösa riskerar att dö i förtid.
– Massarbetslöshet leder till ökad dödlighet i befolkningen, säger Denny Vågerö, professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.

Bland de män som blev arbetslösa minst en månad mellan 1992 och 1996 ökade risken för en förtida död med 26 procent. För kvinnor var sambandet otydligare.

“Många patienter kan väljas bort”
Vården kan behöva välja bort även patienter som har goda utsikter att klara sig, enligt Lars Sandman, professor i sjukvårdsetik. Sandman har varit med och tagit fram nya riktlinjer för prioriteringar.
– Normalt tar det många månader, nu har vi gjort det på en och en halv vecka. Vi måste vara redo om vi kommer till en situation som liknar Italiens.

För att prioritera vilka patienter som ska få vård delas de in i tre kategorier, baserat på hur sannolikt det är att de överlever.

Ishallar kan göras om till bårhus
Nu utreder kyrkogårdsförvaltningar i Göteborg och Stockholm om ishallar kan användas för att förvara döda i väntan på begravning, uppger Dagens Nyheter.
– Vi har god kapacitet på kylutrymmen. Men kommer en större anstormning räcker det inte. Nu tittar vi på externa lokaler där man kan förvara döda i avvaktan på begravning eller kremation, säger begravningschef Katarina Evenseth i Göteborg.

Idén kommer från en pandemiövning som genomförde 2009 och finns också med i förvaltningens beredskapsplan.

Många vill hjälpa krisande vård
Mängder med sjukvårdspersonal krävs för att lösa coronakrisen, inte minst i den hårt ansatta Stockholmsregionen.
Och det finns eldsjälar: 5 000 personer har hittills anmält intresse att jobba som extra resurs på det nya krissjukhuset som byggs i Älvsjö.
– Väldigt många är väldigt angelägna att hjälpa till, säger Johan Thermaenius som ingår i projektgruppen för krissjukhuset.

Personal som behövs är framför allt människor med sjukvårdserfarenhet, så som läkare och sjuksköterskor.

Kravet på läkarintyg slopas
På grund av corona lättas nu kraven på sjukpenning ytterligare. Från imorgon behövs inte längre läkarintyg från dag 15 fram till dag 21 för den som är anställd och sjukskriven. Det uppger Cecilia Udin på Försäkringskassan för SVT. Sedan tidigare har regeringen beslutat att slopa karensdagen samt arbetsgivarens krav på läkarintyg de två första veckorna av sjukskrivning.
För att få sjukpenning behövs just nu med andra ord inget läkarebevis att du är sjuk förrän tidigast dag 22.

Försvarsministern varnar för falsk information om corona 
Försvarsminister Peter Hultqvist(S) från Borlänge varnar nu för att främmande makter medvetet sprider desinformation om hur Sverige hanterar coronaviruset. Han uppmanar nu svenska folket att hålla huvudet kallt när falska nyheter sprids om corona och Sverige.
Lyssna på SR inslaget: Försvarsministern varnar för falsk information om corona 1:58 min

Malmö efter Stockholm i smittspridning
Malmö ligger efter Stockholm när det gäller smittspridning och har bra förutsättningar att förbereda sig, uppger Malmö stad.
– Vi är fortfarande i ett tidigt skede när det gäller Malmö och Skåne. Bedömningen är att vi ligger 4-5 veckor efter Mälardalsregionen och Stockholm, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg, på en presskonferens.

I går torsdag hade Region Skåne 256 fall av covid-19, och tre personer hade då avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten. Stockholm hade 1 216 fall och 42 avlidna.

Riksbanken: Storföretag hårt drabbade – Ett av företagen: Vi blöder varje dag
Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats exceptionellt snabbt de senaste två veckorna. Det framgår av Riksbankens företagsundersökning.
Företagen drabbas på tre olika fronter: genom produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter. “Tid är allt som räknas, vi blöder varje dag”, uppger ett av storföretagen i undersökningen.
Restriktionerna ute i Europa har fått efterverkningar i Sverige, vilket lett till stängda fabriker och som i sin tur påverkar många underleverantörer.

Polisen varnar för att övergreppen mot barn på nätet ökar – En följd av coronakrisen
När barn får stanna hemma allt mer under coronapandemin har polisen sett att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt.
– Vi ser att internetrelaterade sexualbrott mot barn ökar som en följd av coronakrisen, säger Patrick Cordner, sektionschef på polisens nationella it-brottscentrum, i ett pressmeddelande.

Polisen varnar för att de sett en markant ökad aktivitet hos förövare som anser att de har ett gynnsamt läge under coronapandemin då fler barn är hemma och ofta ute på nätet. Förövare delar också mer övergreppsmaterial på internet.
– Det är skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner i pressmeddelandet.

Barnen kontaktas på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel. Polisen uppmanar föräldrar att prata med sina barn om vad de gör online så att de förstår vilka faror som finns därute och vad de kan göra om de blir utsatta.
– Det är viktigt att barnen förstår att de inte har någon skuld och att de vågar berätta, säger Cordner.

2020-03-27 10.05 Uppdaterat: 11.30