Coronaepidemin – Gemensamt EU-lager för utrustning – 365 personer varav en 16-årig flicka har dött i Frankrike

Gemensamt EU-lager för utrustning
EU ska nu skapa ett gemensamt lager för medicinsk utrustning som en följd av coronautbrottet. Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i dag inför ett tomt EU-parlament, eftersom mötet hölls på distans. Enligt von der Leyen kan europeiska producenter producera tillräckligt med utrustning.
Problemet har varit samordningen mellan de europeiska länderna. Leveranserna ska nu kunna starta inom några veckor.

Fransk coronasmittad 16-åring död
Coronaviruset fortsätter att orsaka hundratals dödsfall i Frankrike. En av dem som dött under det senaste dygnet är en 16-årig flicka. 365 personer i Frankrike som insjuknat i covid-19 har avlidit på sjukhus det senaste dygnet. Det är den högsta antalet för landet hittills, enligt Jerome Salomon vid hälsodepartementet. Han betonar att personer som avlidit på ålderdomshem eller i sina hem inte finns med i statistiken.

40 vägspärrar ska isolera Helsingfors
Myndigheter och medborgare förbereder nu sig inför att Finlands huvudstad Helsingfors och landskapet Nyland sätts i karantän för att hindra spridningen av coronaviruset.
Polisen upprättar bl.a. 40 vägspärrar för att övervaka landskapets gränser.
– All onödig trafik såsom släktbesök och fritidsresor ska nu skjutas upp, säger polisdirektör Maria Hoikkala enligt nyhetsbyrån SPT.

Omkring 68 000 människor pendlar in och ut ur Nyland varje dag.Karantänen kommer gälla till 19 april.

Kritik mot danska karantänregler
Hemvändande danskar sätts i karantän, men utländsk arbetskraft, däribland svenskar, får röra sig fritt in och ut ur Danmark. Det har väckt kritik bland flera politiska partier, som tycker det är orättvist. Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti finns bland kritikerna. Arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard(S) funderar på åtgärder, enligt DR. Samtidigt betonar han att det är viktigt för landets försörjning att arbetskraft och varor kan passsera gränserna.

Soldater sätts in på karantänhotell i Australien
Australien skärper restriktionerna för personer som reser tillbaka till landet, meddelar premiärminister Scott Morrison. Fler än två tredjedelar av alla nya fall i landet är personer som återvänder från utlandet, enligt landets högste medicinskt ansvarige, Brendan Murphy.
Alla nyanlända kommer att sättas i karantän på hotell i den staden dit de ankommer. Landets försvarsmakt sätts in för att hjälpa till så att karantänsreglerna på hotellen följs.

Hosta på polisen i Storbritannien kan ge fängelse
Flera fall där personer har hotat att hosta eller spotta på blåljuspersonal i Storbritannien gör nu att en brittisk åklagare rasar.
“Utryckningspersonal är mer väsentliga än någonsin när samhällets samlas för att tackla coronaviruset”, säger åklagaren Max Hill, enligt Reuters.
Att utsätta butikspersonal eller blåljuspersonal för smitta genom att t.ex. hosta kan ge fängelse i två år. Sådana handlingar kan juridiskt likställas vid ett överfall menar Hill. “Detta måste upphöra”, rasar han.

Kina begränsar flygförbindelser
Kina planerar att kraftigt begränsa flygtrafiken till och från landet i ett försök att minska antalet fall av coronasmittade personer som anländer från utlandet.
Inga nya inhemska virusfall har rapporterats i landet de senaste två dagarna. Däremot har antalet importerade fall stigit till över 500, varav de flesta rör kineser som återvänt.
Kinesiska flygbolag kommer bara att få hålla i gång en rutt till varje enskilt land man flyger till och endast en flygning per vecka, uppger landets luftfartsmyndighet.

USA har flest bekräftade coronafall
USA är nu landet med flest bekräftade fall av coronasmittade, totalt 82 404. Det visar en sammanställning från John Hopkins-universitetet, som blivit den världsledande källan för coronastatistik. Vid kl. 23-tiden på torsdagskvällen hade i jämförelse Kina 81 782 och Italien 80 589 konstaterat coronasmittade.
Värst drabbat i USA är delstaten New York, med över 20 miljoner invånare. Där har 385 personer dött, 100 av dessa det senaste dygnet, enligt New York-guvernör Andrew Cuomo.

Ny debatt om USA:s krispaket väntar
Ett enormt stimulanspaket godkändes nyligen av den amerikanska senaten. Nu väntar en debatt i representanthuset.
Paketet, värt hisnande 2 000 miljarder dollar, är tänkt att ge stöd till bland annat företag och personer som har förlorat sina jobb, men även inköp av medicinsk utrustning.
USA:s president Donald Trump har lovat att underteckna förslaget så fort det hamnar på hans bord. Debatten inleds klockan 14, svensk tid, och förväntas pågå under två timmar.

Rättelse
Tidigare på torsdagen uppgav SVT Text att 156 000 spanjorer hade smittats av covid-19. Den siffran är felaktig och korrigerades senare till 49 500, vilket följer SVT:s dagliga rapport från Johns Hopkins University.

IMF klubbar sitt första coronalån
Internationella valutafonden(IMF) har godkänt en första utbetalning för ett nödlån sedan coronautbrottet startade.
Centralasiatiska Kirgizistan får i ett första läge tillgång till 120,9 miljoner dollar för att kunna täcka de kostnader som uppstått till följd av krisen.
Fler än 80 länder har vänt sig till IMF:s snabbprogram för att få ekonomisk hjälp att hantera coronapandemin.

Trump och Xi Jinping vill samarbeta – Har diskuterat bekämpningen av corona
Kinas och USA:s presidenter Xi Jinping och Donald Trump har haft ett samtal om virusbekämpning och samarbete. Xi Jinping säger att Kina är villigt att samarbeta med alla, inklusive USA, och att man står redo att bidra med stöd till landet, rapporterar Reuters.
Ett kinesiskt-amerikanskt samarbete är det “enda rätta valet”, enligt den kinesiske presidenten.
“Hade just ett mycket bra samtal med Kinas president Xi. Vi diskuterade i detalj coronaviruset som härjar över stora delar av vår planet”, skrev Trump på Twitter på fredagsmorgonen.

2020-03-27 09.30