Coronaepidemin – Antalet coronapatienter ökar i Dalarna – Region Dalarna har nu 39 registrerade fall

Nu testas även prioriterad personal
Samtidigt börjar Region Dalarna nu dra fördelar av att själva kunna analysera coronatester.
– Vi har inga problem med att testa det vi behöver, kommenterar Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

I måndags hade Region Dalarna fått allt på plats för att skälva kunna analysera coronatester.
Tidigare hade man fått skicka iväg testerna till Uppsala för analys vilket i sin tur medföljde en onödigt stor tidsåtgång mellan test och analyssvar. Nu är testningen i full gång och i första hand testas patienter med misstänkt coronavirus. Men även Region Dalarnas personal får genomföra tester.
– Vi kan ta prov på prioriterad personal och det är de som vårdar äldre och de som vårdar patienter med covid-19, förklarar Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Region Dalarna och fortsätter:
– Men vi har ingen möjlighet att ta på alla som vill.

I och med den nya möjlighet har nu Region Dalarna ökat hopp om att få tillbaka personal som tvingats stanna hemma för att ha uppvisat lindriga sjukdomssymtom. Samtidigt har antalet patienter med corona stigit till sammanlagt 39 personer, enligt uppgifter från Region Dalarna på onsdagseftermiddagen. 13 av dessa personer vårdas på Falu lasarett varav tre personer får intensivvård.

MER CORONA NYHETER:

SVR: Runt 160 patienter i intensivvård
Närmare 160 patienter smittade av det nya coronaviruset intensivvårdas eller har intensivvårdats i Sverige, enligt onsdagens siffror från Svenska intensivvårdsregistret(SVR). Totalt rör det sig om 157 patienter, i måndags var siffran 103 patienter.
Närmare 76 procent av de som får eller har fått intensivvård tillhör en riskgrupp, hög ålder och/eller en underliggande sjukdom.
Hittills är den yngsta som smittats och intensivvårdats i Sverige 21 år och den äldsta 86. Medianåldern är 64.

Finansministern på pressträff: Nytt stödpaket till småföretagen
Regeringen lägger fram ett nytt stödpaket till landets småföretag, meddelade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff i dag.
– Vi går fram med en generell tillfällig nedsättning av arbetsgivar- och egenavgifter. De sätts ned för upp till 30 personer per företag och omfattar lönesummor på upp till 25 000 per person, säger Emil Källström (C).

Regeringen och samarbetspartierna inrättar också en så kallad statlig företagsakut, som innebär att staten tar en större del av riskerna vid lån än vad bankerna gör.

Trots larm om varsel – dragkamp om arbetskraft i Vansbro
I Coronavirusets spår tros arbetslösheten öka med flera procent men trots det är både kommunen och företag i Vansbro i behov av mer personal till sina verksamheter.
E-handelsföretaget Lyko söker just nu ungefär 20 extra personer då trycket på deras produkter ökat.
“Sitter man hemma och jobbar då lägger man gärna en order” säger Tobias Andersson, lagerchef på Lyko.
Lyssna på SR Dalarna inslaget: Trots larm om varsel – dragkamp om arbetskraft i Vansbro 1:38 min

2020-03-25 17.30