Brandvarnarens dag – så skyddar du ditt hem

Under december och januari ökar räddningstjänstens utryckningar med ungefär 30 procent jämfört med resten av året. För att försöka bryta den trenden uppmärksammas brandskydd i hemmet på brandvarnarens dag den 1 december.
Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, larmas räddningstjänsten till cirka 6000 bostadsbränder runtom i landet varje år.
– En vanlig orsak till brand i hemmet är matlagning och soteld i kaminer. Men kring jul orsakas så klart också många bränder av levande ljus som lämnats utan uppsikt, säger Frida Cesar, brandingenjör på räddningstjänsten i Kalmar.

Följ instruktioner för eldstäder
Hennes tips är att inte placera levande ljus på brännbart underlag och se till att följa instruktioner för eldstäder.
– Ofta har man mossa i en adventsljusstake men eftersom det är brandfarligt så är det bättre att använda exempelvis nötter. Följer man dessutom instruktioner för hur kaminen ska hanteras kan många sotelder undvikas.
I klippet hör du Frida Cesars bästa tips för hur du brandskyddar ditt hem:
Så skyddar du ditt hem

LÄS MER:
Brandskyddsutrustning
Det finns olika typer av utrustning som skyddar mot brand och som bidrar till att minska konsekvenserna om det ändå skulle börja brinna. För att det ska fungera krävs att utrustningen fungerar på avsett sätt.
Läs mer på MSB:s hemsida: Brandskyddsutrustning

2019-12-01 15.05