BINGO! På Sollerön

28 mar, 2022 | Aktuellt, Sollerö pensionärsförening, SoPF Aktuellt

Man hörde utropen och bilar som tutade borta vid Idrottsparken.
Det var inte raggare som signalerade utan det var lyckliga bingospelare som hade fått bingo.
Men hur började det egentligen?

Bingon har faktiskt sitt ursprung i 1500-talets Italien där man spelade ett brickspel som hette ”La Giuoco del Lotto d´Italia.” Spelet spreds vidare till Frankrike och då föddes ”Lotto.” Bingon expanderade över Europa och spelades främst på marknader. En handelsresande från USA upptäckte spelet i Tyskland 1928 och tog med sig det hem till andra sidan Atlanten där det blev succé. Man spelade med torkade bönor och ropade ”Beano” när man fick 5 nummer i rad. När bönorna försvann blev det ”Bingo!” Spelet fick även fotfäste i England.

Det första bingospelet i Sverige arrangerades 1961 av fotbollsklubben Gunnarstorp som hade inspirerats av Danmark.
Det rådde bingofeber i Sverige på 60-talet. Man räknar med att bingon har genererat intäkter för ca 10 miljarder kronor till svenska föreningar. När Bingolotto kom på 90-talet gick bingon ned men fortfarande är det ca 500 000 regelbundna spelare i Sverige.

Jan Thorell var med under ”storhetstiden” i Föreningslokalen vid Parken.
”Vi var 4 gubbar som höll i spelet och nu är det bara jag kvar,” säger Jan.
”Vi pratar sent 60-tal med sektionerna fotboll och ishockey som arrangör. Det var mer än 400 spelande så vi hade t o m läktare inne i lokalen. Jag kommer ihåg att vi köpte 100 extra stolar i Sjugare By.
Priser var mest matvaror och sängkläder. Presentkorten kom senare.

På 80- och 90-talen kom bilbingon och då kunde det vara upp till 1000 spelande.
Intresset avtog men vid millenniumskiftet drog Hasse ”Sunken” Sundberg i gång bingon igen.

Idag är det Sollerö Pensionärsförening som arrangerar bingo. Varannan tisdag mellan jan- april och sept – nov spelas det bingo i Sockenhuset. Vi är inte så många nuförtiden (ca 25 – 40) men vi har trevligt! Vi bjuder alltid på kaffe,” avslutar Jan som hälsar alla välkomna att spela.

Lasse i Vibergsgården