Beslutet taget efter lång diskussion – Idkerbergets skola läggs ner nästa år trots protester

Protest mot beslut om Idkerbergets skola
Idkerbergets föräldraförening genomförde på onsdagsmorgonen en protest utanför Barn- och utbildningsnämndens möte.
Nu på onsdagsmorgonen är det tänkt att Barn- och utbildningsnämnden i Borlänge ska ta beslutet att lägga ner Idkerbergets skola. Skolans föräldraförening har under morgonen protesterat utanför mötet.
Det senaste beskedet kring nedläggningen var att den skjuts fram till årsskiftet så eleverna ska få tid på sig att välja en skola. Se SVT Dalarna inslaget: Protest mot beslut om Idkerbergets skola

Beslutet taget efter lång diskussion – Idkerbergets skola läggs ner nästa år
Nu är det klart. Idag togs beslutet att Idkerbergets skola ska läggas ner. Bybor och vårdnadshavare kämpade in i det sista. Efter en långdragen diskussion röstade ledamöterna för att skolan ska läggas ned vid årsskiftet. Röstningen slutade 8-7 för en nedläggning.
– Det blev ett långt möte. Vi diskuterade frågan i tre timmar. Vi hade en konstruktiv och bra dialog, berättar Monica Lundin (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet och yrkade på återremiss på grund av ofullständig utredning. Sverigedemokraterna yrkade på avslag av beslutet. Beslutet innebär nu att det blir fler föräldramöten och att skolans rektor fortsätter arbetet med att ta reda på vilken skola de 31 eleverna vill gå på efter nedläggningen.
– Jag ser detta som ett praktiskt pussel nu, vilka skolor som väljs och hur det fungerar med skolskjuts och fritidshem. Det är fritt fram att välja ny skola redan till höstterminen. Vi planerar verksamheten efter det, säger Monica Lundin.

Föräldraföreningen fortsätter sitt jobb med att reda ut om det finns möjlighet att starta friskola.
– Vi kommer ha möte igen, där vi går igenom vad vi kan göra och hur vi ska göra nu när vi har beslutet i handen. Vi kommer jobba ihop en överklagan, berättar Linda Engström i föräldraföreningen.

LÄS MER – Detta har hänt:
Skolnedläggningar – Idkerbergets skola stängs till årsskiftet
Idkerbergets skola: Kommunen skjuter på beslutet om nedläggning – finns initiativ för en friskola/föräldrakooperativ?
Nedläggningen av byskolor fortsätter i Dalarna – Byskolan i Idkerberget läggs ner

2019-05-15 09.45 Uppdaterat: 14.00