Bensinskatten höjs med 15 öre litern – Smäll för glesbygden

Bensinskatten kommer att höjas med 15 öre per liter, erfar Svenska Dagbladet. Regeringen har kommit överens med Centern och Liberalerna om att återinföra den automatiska indexeringen som ströks i M-KD-budgeten förra hösten. Samtidigt införs krav på högre andel biodrivmedel i bränslet.
– Ett svek mot alla som varje dag är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller skjutsa barnen till träningen, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Regeringen har nått en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna om bränsleskatten, skriver SvD. Enligt tidningen kommer detta innebära att den automatiska indexeringen återinförs. Utöver detta har man även kommit överens om att blanda i mer biodrivmedel i bränslet.
Tillsammans kommer förändringarna att innebära en prisökning med 15 öre per liter.

Smäll för glesbygden
När överindexeringen togs bort i M-KD-budgeten ledde det till till en skattesänkning med 16 öre i slutet av juni år. Men den sänkningen vill regeringen ha tillbaka nu.
Enligt SvD var Centern emot en återinföring av indexeringen som innebar ett nytt slag mot folk i glesbygd som behöver bilen där kollektivtrafik saknas. Det är bara en knapp vecka sedan C-ledaren Annie Lööf stolt deklarerade att glesbygdsbor får 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år.
Nu äts den sänkningen upp av högre bränsleskatt, om man kör bil.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger i en kommentar att regeringen sviker bland annat bilberoende barnfamiljer på landsbygden.
– Ett svek mot alla som varje dag är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller skjutsa barnen till träningen. Det är inte rättvist att låta landsbygden betala notan för regeringens friår och familjevecka. Drivmedel är redan högt beskattat, säger Svantesson.

Brist på biodrivmedel i Europa
Centerpartiet ska enligt SvD ha fått igenom sina krav om högre andel biobränsle i diesel och bensin. Omräknat med den nya inblandningen kommer bensinpriset att stiga med 15 öre per liter, och en liter diesel blir 10,25 öre dyrare .
Branschföreträdare har dock flaggat för att det kan bli problem att få fram tillräckligt med biobränsle när nya regler kräver allt högre inblandning framöver.
Målet är helt fossilfria bränslen och miljöminister Isabella Lövin, MP, vill att detta ska vara uppnått 2030. Även EU skärper nu kraven på biobränslen.
– Efterfrågan på biobränslen kommer att öka mycket, och då finns en risk att priset går upp, har Johan G Andersson, vd på Petroleuminstitutet tidigare sagt till Expressen.

Om oljebolagen inte får fram tillräckligt med biodrivmedel så att den korrekta inblandningen kan göras riskerar de höga sanktionsavgifter enligt Energimyndighetens regler. En kostnad som i slutändan hamnar på kunderna.

”Gå ut i protest”
I Facebookgruppen Bensinupproret 2,0 med 633 000 medlemmar var reaktionerna inte oväntat starka på regeringens besked om dyrare bensin och diesel.
”Snart måste man ha löner och förmåner som våra folkvalda politiker för att äga en bil och många har ju 2 bilar bara för att ta sig till jobbet”, skriver en användare.
”Det är bara att ta på sig gula västar och gå ut i protest”, kommenterar en annan.

2019-09-10 13.45