Åskoväder över Dalarna – Villa övertänd efter blixtnedslag – SMHI nedgraderar varningar för blåst och åska

De senaste tre dagarna har det varit många larm efter åskovädrens framfart. I morse inträffade ett blixtnedslag i Avesta.

Larm om blixtnedslag i villa
Vid halv nio på fredagsmorgonen kom ett larm om en brand i en byggnad i Karlbo, Avesta kommun, på Folkaregatan. Det rör sig om ett blixtnedslag i en villa. Enligt SOS Alarm var det oklart om någon är kvar i huset. Räddningstjänsten i Avesta larmades och har bekräftat till SOS Alarm att villan är övertänd.

Läs mer: Åskovädret i Dalarna på onsdagen gav blixtnedslag i byggnander och träd blåste ner över hus och vägar

SMHI nedgraderar varningar för blåst och åska
Men vildare väder väntas. Det blir åska och stormvindar på flera håll i landet i dag. Det är dags att säga adjö till sommarhettan och förbereda sig för lite vildare väder. Stormvindar väntas på flera håll i landet under fredagen. Efter det som kan kännas som en oändligt lång och het sommar har det blivit dags att plocka fram regnjackan. Ett lågtryck som rör sig upp över södra Norge för med sig hårda vindar, regn och åska. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stormbyar med vindar från 21 meter per sekund till 24 meter per sekund längs Bohuskusten. Det innebär en nedgradering från den klass 2-varning som utfärdades i går.
– Det kommer blåsa i en sydvästlig riktning och värst blir det under eftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson som är metereolog på SMHI.

Även i Dalsland väntas mycket hårda vindbyar på upp till 25 meter per sekund. Där är en klass 1-varning utfärdad. Under fredagsmorgonen var en klass 1-varning för kraftig åska utfärdad för Södermanlands län, Stockholm län, Uppsala län och Gotland. Vid niotiden på morgonen meddelade dock SMHI att dessa varningar tagits bort. När ovädret passerat klarnar det upp och solen kan visa sig under kvällen, i alla fall i de södra delarna.
– Men vi får räkna med att det blir fortsatt lite blåsigt i de nordvästra delarna av Götaland. Det är först mot kvällen och natten mot lördagen som de kraftiga vindarna väntas i de här områderna väntas avta, säger Ohlsson.

Och så långt prognoserna sträcker sig ser SMHI inte någon återgång till de riktigt höga temperaturerna.
– Nej, tittar jag på prognosen nu framöver så ser det ut som att vi är på väg mot lite mer normala temperaturer för årstiden.

2018-08-10 12.00 Uppdaterat: 12.45