Landsbygdsnytt Dalarna: Inbrottsvågen fortsätter – Inbrott i Persbo mitt på blanka eftermiddagen – Inbrott i Sörsjön och Dala-Järna

Inbrotten i villor och fritidshus har under den senaste blivit ett stadigt växande gissel runt om i Dalarna.

Villainbrott i byn Persbo mitt på blanka eftermiddagen
Under torsdagseftermiddagen inträffade ytterligare ett – i byn Persbo norr om Ludvika.
En villa i byn Persbo, norr om Ludvika, utsattes under torsdagseftermiddagen för ett inbrott. Bland annat stals ett 20-tal halsband. Kvällstid, nattetid eller dagtid verkar inte spela någon avgörande roll för när inbrottstjuven ”hälsar på”.
– Men enligt anmälan framgår i alla fall att ingen var hemma i villan mellan 12.00 och 17.00, säger Pär Israelsson vid Ludvikapolisen.

Under fredagsmorgonen pågick fortfarande brottsplatsundersökningen. Därmed har någon dörrknackning i området för att utröna om någon granne sett något misstänkt ännu inte genomförts.
Det framgår dock att tjuven eller tjuvarna tagit sig in i huset genom att krossa ett fönster i entrédörren. Väl inne har ett 20-tal smycken till ett oklart värde och ett tiotal vinflaskor värda sammanlagt cirka 1 000 kronor stulits.

Två inbrott i Sörsjön och ett i Dala-Järna på torsdagskvällen
Polisen utreder tre nya inbrott som ska ha skett i Dalarna under sena torsdagskvällen. Klockan 22.18 inkom larm om två stuginbrott i Sörsjön i norra delen av Malung-Sälens kommun.
Knappa timmen senare klockan 23.04 kom samtal från Dala-Järna i Vansbro kommun.
– I Vansbro ska man ha brutit sig in i ett hus genom ett sovrumsfönster. Ingen var hemma och gärningsmännen har rört runt och förmodligen tillgripit smycken, säger Jan Materne, befäl vid polisens regionledningscentral.

Polisen konstaterar att det varit flera inbrott de senaste dygnen i Dalarna och utesluter inte att det kan finnas ett samband mellan dem.

2018-01-12 14.00