Godståg har spårat ur i Ludvika – totaltstopp i tågtrafiken

Ett godståg med farligt gods har spårat ur i ett industriområde i centrala Ludvika. Vagnarna med farligt gods ska vara oskadda.
Larmet kom klockan 02.23 om en brand, och då hade ett godståg spårat ur vid ABB, precis söder om järnvägsstation i Ludvika. Ingen person har skadats.
Det är tio av 36 vagnar som har vält och vagnarna ligger över fem spår på bangården.
Fem vagnar innehåller farligt gods men de har inte vält utan står kvar på spåret. Det finns i nuläget inget som tyder på att något farligt gods har läckt ut.
Initialt brann det i ett diesellok med kraftiga, höga lågor men branden avtog snabbt. I samband med urspårningen så revs det ned flera kontaktledningar.
Lokföraren har sagt till polisen att när olyckan inträffande stå studsade det till och en lampa tändes, sedan spårade vagnarna bakom honom ur.
– Det finns ingen brottsmisstanke i samband med urspårning, säger Peter Persson, befäl vid polisens regionledningscentral, och tillägger att lokföraren har testats och var nykter.
Det är totalstopp för tågtrafiken i båda riktningarna. Tågen ersätts med bussar på sträckorna som påverkats. Det finns ingen prognos för när tågtrafiken i området kan vara igång igen.
Trafikverket ska utreda olyckan och de tror att det kommer att ta lång tid att få ordning på olycksplatsen.
– Jag har ingen prognos, men det handlar om dagar, kanske till och med veckor, säger Per Aronsson, kommunikatör vid Trafikverket.

Se TV-inslaget: Länk

Brandmästaren: Det var smått kaotiskt innan vi fick grepp om läget
Det var vid kl. 02.30 natten till torsdagen som stora delar av ett godståg spårade ur i centrala Ludvika. Röjningsarbetet efter olyckan pågår för fullt på plats.
Först försäkrade sig räddningspersonalen om att inga personer kommit till skada. Men det var inte helt enkelt.
– Det var mörkt och det regnade, det var svårt att greppa hur allvarligt det var. Jag var rädd att det fanns en lokförare kvar i loket. Det var smått kaotiskt på platsen, innan vi fick grepp om läget, säger Fredrik Bjelke, brandmästare i Ludvika.

Sönderslitna ledningar
– Vi kom fram till platsen och hittade tåget som spårat ur och rivit med sig kontaktledningar. Det ligger som ett plockepin, säger Fredrik Bjelke.
Det visade sig att lokföraren befann sig i det lok som fanns längre fram och var helt oskadd.
– Det var en liten brand i loket som fick dö ut av sig själv, fortsätter Fredrik Bjelke.

Kaotiskt
SVT Nyheter Dalarnas reporter Lotta Olin Persson rapporterar från olycksplatsen och vittnar om en kaotisk scen.
– Tågvagnarna ligger i en stor hög på spårområdet, säger Lotta Olin Persson.
Olle Lund på Polisen i Bergslagen berättar att tåget fraktade delvis riskabel last.:
– Det har funnits farligt gods på tåget men inte på de vagnar som spårat ur, säger han.

Se intervjun: Länk

2017-10-12 10.05